Ensemble

Viool/cello duo van Jorinde Gray en Patrick Karten. Jorinde is net terug in Nederland en speelt voor het eerst op het festival.

Jorinde Gray (1993) begon op 7-jarige leeftijd met vioolspelen. Op haar 15de werd ze aangenomen in de Jong Talentenklas van het Amsterdams Conservatorium. In de jaren die daarop volgden, won zij tot twee keer toe de prijs voor beste vertolking van een hedendaagse compositie op het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours.

Haar bachelor volgde zij aan het Conservatorium van Utrecht bij Elisabeth Perry waarna zij haar studie vervolgde bij Jan Repko aan The Royal College of Music te Londen, voor haar Master of Performance. Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en particuliere sponsors studeerde zij “With Distinction ‘’ af in 2021.  Ze speelt op een viool van Daniel Roye die ze zelf kon aanschaffen met de hulp van SEM Stichting Eigen Muziekinstrument.

Patrick Karten (1992) is een Nederlands-Canadees cellist. Patrick was laureaat van verschillende internationale cello concoursen zoals het Italian International Cello Competition in Fondi, Italië, het Nationaal Cello Concours in Amsterdam en het Young Virtuoso Competition in Sofia, Bulgarije. Patrick had inspirerende leraren zoals Jelena Ocic, Dmitri Ferschtman, Floris Mijnders, Reinhard Latzko, Michael Flaksman, Anner Bylsma en Miklós Perényi. Bij Perényi heeft hij tijdens de Wiener Meisterkurse een hoge onderscheiding ontvangen.

Patrick speelt in verschillende professionele symfonieorkesten in Nederland, België en Duitsland. In symfonieorkesten heeft hij gewerkt met dirigenten als Hartmut Haenchen, Teodor Currentzis en Daniele Gatti. Met orkesten speelde hij in zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, de Smetana Zaal in Praag en de Elbphilharmonie in Hamburg.

Kamermuziek heeft Patrick gespeeld met een variëteit aan musici. Hij speelde onder anderen samen met Luca Ranieri, Lukas Hagen en Enrico Dindo. Daarnaast speelde hij op verschillende festivals en masterclasses in Italië.

Naast zijn passie voor klassieke muziek heeft Patrick ook interesse in andere muziekgenres. Zo heeft hij in 2016 samengewerkt met Nederlandse DJ Martin Garrix aan het nummer ‘Lions in the Wild’, een nummer dat meer dan 54 miljoen keer bekeken is op YouTube. Naast zijn werk als musicus is Patrick een actief sporter. Verder studeert Patrick in 2022 af als Master of Science aan de Universtiteit van Amsterdam waar hij de afgelopen twee jaar de studie Business Management heeft gevolgd. Patrick speelt op een cello van Thomas Smith, gebouwd in 1792.

www.jorindegray.com www.patrickkarten.com

Concerts in 2022 of Jorinde Gray & Patrick Karten