Ensemble

Het Amsterdams Kwartet is een nieuw strijkkwartet bestaande uit Jorinde Gray, Jurriaan Klapwijk, Patrick Karten en Sara Kalinowska. 

Jorinde Gray (1993) begon op 7-jarige leeftijd met vioolspelen. Op haar 15de werd ze aangenomen in de Jong Talentenklas van het Amsterdams Conservatorium. In de jaren die daarop volgden, won zij tot twee keer toe de prijs voor beste vertolking van een hedendaagse compositie op het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Haar bachelor volgde zij aan het Conservatorium van Utrecht bij Elisabeth Perry waarna zij haar studie vervolgde bij Jan Repko aan The Royal College of Music te Londen, voor haar Master of Performance. Met steun van het Prins Bernhardt Cultuurfonds en particuliere sponsors studeerde zij “With Distinction ‘’ af in 2021.  Ze speelt op een viool van Daniel Roye die ze zelf kon aanschaffen met de hulp van SEM Stichting Eigen Muziekinstrument.

Jurriaan Klapwijk (1992) begon op tienjarige leeftijd met vioollessen bij Imme Tonkes. In 2016 deed hij examen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag na een studie altviool bij Liesbeth Steffens. Vervolgens studeerde hij door aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Richard Wolfe. Jurriaan speelde tijdens zijn studie als aanvoerder bij oa het Atheneum Kamerorkest, NJO symfonieorkest, Aurora Festival orkest en het Ciconia Consort. Jurriaan was solist in oa Mozarts Sinfonia Concertante (met Emma Rhebergen), Brittens Lachrymae en zijn Double Concerto (met Emmy Storms), Vaughan Williams Flos Campi en Stravinsky’s Suite Italienne met orkesten en ensembles als Qui Vive, Leiderdorps Kamerorkest, de Haagse Beek en Utrecht Conservatory Strings. Tegenwoordig is Jurriaan een veelgevraagd orkestmusicus bij gezelschappen als Philharmonie Zuid-Nederland, Philharmonie in Oost-Nederland, Kamerata Zuid, Nieuwe Philharmonie Utrecht, Residentie Bach Orkest en het Orkest van de Laurenscantorij. Ook speelt hij regelmatig kamermuziek met het StringWood Ensemble, het Rietveld Ensemble en verscheidene gelegenheidsensembles

Patrick Karten (1992) is een Nederlands-Canadees cellist. Patrick was laureaat van verschillende internationale cello concoursen zoals het Italian International Cello Competition in Fondi, Italië, het Nationaal Cello Concours in Amsterdam en het Young Virtuoso Competition in Sofia, Bulgarije. Patrick had inspirerende leraren zoals Jelena Ocic, Dmitri Ferschtman, Floris Mijnders, Reinhard Latzko, Michael Flaksman, Anner Bylsma en Miklós Perényi. Bij Perényi heeft hij tijdens de Wiener Meisterkurse een hoge onderscheiding ontvangen. Patrick speelt in verschillende professionele symfonieorkesten in Nederland, België en Duitsland. In symfonieorkesten heeft hij gewerkt met dirigenten als Hartmut Haenchen, Teodor Currentzis en Daniele Gatti. Met orkesten speelde hij in zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, de Smetana Zaal in Praag en de Elbphilharmonie in Hamburg. Kamermuziek heeft Patrick gespeeld met een variëteit aan musici. Hij speelde onder anderen samen met Luca Ranieri, Lukas Hagen en Enrico Dindo. Daarnaast speelde hij op verschillende festivals en masterclasses in Italië. Naast zijn passie voor klassieke muziek heeft Patrick ook interesse in andere muziekgenres. Zo heeft hij in 2016 samengewerkt met Nederlandse DJ Martin Garrix aan het nummer ‘Lions in the Wild’, een nummer dat meer dan 54 miljoen keer bekeken is op YouTube. Naast zijn werk als musicus is Patrick een actief sporter. Verder studeert Patrick in 2022 af als Master of Science aan de Universtiteit van Amsterdam waar hij de afgelopen twee jaar de studie Business Management heeft gevolgd. Patrick speelt op een cello van Thomas Smith, gebouwd in 1792.

Sara Kalinowska, born in 1992, started her musical education at the age of 6 at Arthur Rubinstein State Music School Complex (Bydgoszcz, Poland) studying violin. Obtained her Bachelor Degree at Academy of Music in Gdansk and moved to The Netherlands in 2015 in order to continue with her Master degree at Utrechts Conservatorium. In 2018 became Nationaal Muziekinstrumenten Fonds musician and finalist of EMIR Steyerberg Prijs. In 2019 she successfully passed audition as a violinist for RWS Entertainment Group - a leading provider of branded stage shows in North America that collaborates with Lincoln Center for the Performing Arts in New York City. This resulted in 6 months long performance contract with her piano quartet around both Americas. On a daily basis she collaborates as a violinist with orchestras around The Netherlands.

www.jorindegray.com www.patrickkarten.com

Concerten in 2022 van Het Amsterdams Kwartet