Ensemble

Fusus mengt ambachtelijke slagwerkinstrumenten met elektronische sferen en grooves. Het zijn ingrediënten die je naar plaatsen brengen, anders dan de plek waar je je werkelijk bevindt. Het magazijn van Fusus kenmerkt zich door een verzameling slagwerkinstrumenten, zoals de marimba, conga’s, bongo’s, snares, cymbals en allerlei effect percussie. Ze vertegenwoordigen de roots van het drietal. Synthesizers, drumcomputers en effect pedalen maken de set up compleet.

Fusus schrijft, speelt, produceert en mixet zelf. Daarnaast laat het trio graag muziekvrienden naar de studio komen voor vernieuwende samenwerkingen. De basis voor Fusus ontstond gedurende de studie klassiek slagwerk, die Ruben afronde aan het ArtEZ conservatorium Zwolle. Hij wilde een andere toekomst tegemoet dan het voor de hand liggende orkestspel of solo percussie en raakte geïnteresseerd voor elektronische muziek. Vooral de percussieve basis van genres als house en techno spraken hem aan. Hij besloot elektronische producties op bladmuziek uit te schrijven voor een drie koppig slagwerkensemble. Eerst alleen voor akoestische instrumenten, later ontdekte hij dat de power van elektronische elementen een unieke toevoeging konden zijn.

Ruben haalde vooral inspiratie uit tracks van dj/producer De Sluwe Vos. Het bleef niet onopgemerkt door de dj/producer, want voor de presentatie van zijn eerste album ‘Kontra’, vroeg hij Fusus om mee te werken aan zijn ‘Kontra Live’ shows. In 2015 tourde Fusus met De Sluwe Vos en vocalisten die aan het album meewerkten, waaronder Sticks, Willem de Bruyn en GOSTO. De show landde op toonaangevende podia en festivals zoals Melkweg, Tivoli Vredenburg, 013, Doornroosje, Paaspop, We Are Electric en Pukkelpop. Na de tour doken de vrienden de studio in om hun eigen muziek verder uit te diepen. De eerste EP ‘In Manu’ (nov. 2016), en de start van een online reeks ‘studio sessions’ (2017) is daarvan het resultaat. Rondom de EP en studio sessies bouwt het trio live sets, die het publiek meenemen van luistermomenten tot onvermijdelijk dansen. De oorzaak: regelmatige ritmes van krachtige elektronica en warme klanken van klassieke slagwerkinstrumenten.

www.facebook.com/Fususmusic/

Concerten in 2017 van Fusus

2017 | Fusus