Ensemble

Tijdens het Grachtenfestival 2005 bracht een groep Nederlandse zangers een hommage aan de Comedian Harmonists, het legendarische Berlijnse mannenensemble dat in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw een wereldwijde bliksemcarrière maakte. Dit eenmalige Amsterdamse optreden bleek zo’n succes dat de groep besloot om door te gaan. Ze noemden zich Frommermann – naar Harry Frommermann, de zanger/arrangeur die in 1928 de Comedian Harmonists oprichtte.

In 2006 verzorgde Frommermann het Koninginnedagconcert op Paleis Noordeinde waarvan een documentaire en een tv-registratie werden gemaakt. In hetzelfde jaar toerde de groep door het land met de voorstelling De Stilte aan Stukken (regie Peter Blok) en een jaar later verscheen de debuut-cd Music of the Comedian Harmonists. Een logisch vervolg was de voorstelling Holland-Amerika Lijn (2008/09, regie Michael Helmerhorst) met Nederlandse en Amerikaanse muziek uit de jaren 30 en 40, waarvan ook een cd verscheen. In 2010 volgde het programma Betoverende Jaren 30 (regie Peter Blok) en kwam de derde cd uit, getiteld Boum!. Het jaar erop sloeg Frommermann nieuwe wegen in met de varieté-voorstelling Pak Aan! (regie Karel de Rooij & Hans Minnaert) en de Schubert-hommage FrommerFranz (regie Marc Pantus). Begin 2013 gaven de heren hun muziektheatrale visie op de wereld van onderzoeks- en enquêtecommissies met de voorstelling Classified (regie Bart Oomen).
In december 2014 heeft Frommermann zijn licht laten schijnen over het feestgedruis rond de kerstboom met FrommerKerst (regie Marije Gubbels).

Begonnen als eenmalig eerbetoon aan de Comedian Harmonists is Frommermann in de loop der jaren uitgegroeid tot een veelzijdig, flexibel en uniek collectief. Talloze gedenkwaardige optredens in binnen- en buitenland en het inmiddels ongekend brede repertoire getuigen van het succes van de Frommermann-formule: onweerstaanbare muziek, gebracht met de kracht, klasse, humor en charme van zeven musici die hun vak verstaan.

www.frommermann.nl

Concerten in 2007 tot en met 2015 van Frommermann

2008 | Frommermann
2008 | Frommermann