Ensemble

Het in Nederland gevestigde ensemble Eudora Quartet bestaat uit vier jonge strijkers uit Turkije en Spanje. Het vreemde jaar 2020 bracht hen samen. Met muziek en een missie vechten ze voor gendergelijkheid in het repertoire voor strijkkwartet.

Door de eeuwen heen werden vrouwelijke componisten in een secundaire positie binnen de samenleving geschoven. Ook al werd hun hoge muzikale opleiding en talent soms erkend, dan nog zagen ze zich meestal verbonden aan een mannelijke artiest. Heel vaak werkten ze specifiek voor de grote namen: ze verrichtten belangrijke taken binnen de carrière van een vader, een broer of een echtgenoot, terwijl die mannelijke kunstenaars alle publieke verdiensten op zich namen.

Het Eudora Quartet wil het werk van die vrouwen de plek geven die ze verdienen: het podium. Laat het publiek van vandaag naar deze prachtige kunstwerken luisteren om een einde te maken aan de ongelijke behandeling van het vrouwelijk geslacht in de kunsten en daarbuiten.

De dames van Eurora Quartet proberen daarom ook zoveel mogelijk met andere vrouwelijke artiesten samen te werken. 

De leden van het kwartet zijn İdil Yunkuş & Ángela Moya (viool), Kardelen Buruk (altviool) en Cèlia Torres Ruiz (cello).

www.eudoraquartet.com/
 

Concerten in 2022 tot en met 2023 van Eudora Quartet