Ensemble

Het Mozaiek Ensemble brengt poëtische Arabische liederen recht uit het hart, opnieuw gearrangeerd in een mix van westers klassieke- met oosterse muziek.
Op het programma staan onder meer werken van Albinoni, Mozart en klassiek bewerkte stukken van diverse oosterse componisten uit de 19e en 20e eeuw.

Mireille Bittar - zang 
Syrische sopraan en oprichter van het Mozaiek Ensemble. Heeft in 2013 een bachelor Muziek aan het Hoger Instituut voor Muziek in Damascus en een bachelor in de boekhouding aan de Universiteit van Damascus behaald en volgt nu de masteropleiding klassieke zang aan het Conservatorium van Amsterdam. 

Vertolkte in 2010 Cherubino van Le Nozze di Figaro - Mozart in het operahuis in Syrië onder leiding van Julius Kalmar en Missak Baghboudarian. Zij zong de sopraanrol in Requiem Mozart  in 2011, Mass G-dur Schubert in 2013, Stabat Mater van Karl Jenkins in 2015, Liebeslieder – Brahms 2016 en de solosopraan in de opera: ‘het is hier als je het hier ziet als je het hoort’ bij de Nationale Opera & Ballet in 2016. Zong bij het Syrische Women Oriental Ensemble en bij diverse oosterse bands en ensembles binnen en buiten Syrië. Won talrijke prijzen voor beste zangeres in het Kitharet Al Rouh festival in 2000 en beste ud speler in 2004.

Feras Khouri – piano & arrangementen         
Syrisch pianist, componist en arrangeur gespecialiseerd in oosterse- en westers klassieke muziek en oprichter van het Mozaiek Ensemble.
Studeerde in 1992 af als pianist klassieke muziek aan “The Arabic Institute of Music” te Damascus, hij kreeg les van Vladimir Zaritsky , Cynthia El-Wadi, Gaswan Zerikly.

Hij speelde als pianist samen met grote sterren uit de Arabische wereld: Mayada El-Hennawy (1994 - 1996), Majida El-Roumi (2000 - 2008), George wassouf , Abdallah Al-Rowaished, Nour Mhanna, Samira Said, Elias Karam , Melhem Barakat. Hij was dirigent bij diverse bands uit de Arabische wereld, waaronder: Asala Nasri – Moeen Sherif – Rida - Houwaida - Rouwaida Attieh - Melhem Zein  ... Componeerde en arrangeerde veel stukken, van korte liederen tot instrumentale stukken. 

Ayman Hajjmian - contrabas 
Syrische bassist, afgestudeerd aan het Hoger Instituut voor Muziek in Damascus in 2006. Werkte met het Syrisch Nationaal Symfonieorkest van 2003 tot 2015, met het Arabisch Orkest in Damascus en met het Algerijns Symfonisch Orkest in 2014/2015. Lid van het “West Eastern Divan” Orkest, uitgevoerd door maestro Daniel Barenboim in 2005/2006.

Youssef Nassif – kanun
Kanunspeler en componist. Studeerde aan de Academie van Muziek in Damascus. Tijdens zijn studie gaf hij concerten in Syrië, Tunesië, Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije. Sinds 2013 woont hij in Duitsland en speelt voornamelijk in Duitsland en Europa. In 2015 presenteerde hij zijn nieuwe album met zijn eigen composities (Man’s Journey). Hij speelt solo concerten en speelt in kleine ensembles en orkesten. Hij trad op, onder meer op het Festival of Contemporary Music in Warschau, het Muziekfestival in Weimar met de Stüba philharmonie, het Brussels Jazz Orchestra en met het WAJD Ensemble voor de Europese Commissie.

Modar Salama – percussie & riq
Syrische drummer-, percussionist- en riq speler. Hij studeerde klassieke en oosterse percussie aan het Hoger Instituut voor Muziek in Damascus. Hij speelde bij het Syrian National Orchestra, de Syrian Big Band en werkte mee aan vele andere internationale projecten in China, Jordanië, Tunesië, Oostenrijk, Duitsland, Libanon en Egypte. Hij werkt nu in Nederland op een aantal projecten als Arabisch percussie speler en drummer en hij creëert zijn eigen stijl beïnvloed door de ziel van het Oosten.


Concerten in 2018 tot en met 2022 van Ensemble Mozaïek