Ensemble

Jos Maters en Marlon Valk brengen als Duo Calyptura een verrassende combinatie van orgel/klavecimbel en saxofoon. In unieke programma’s laten deze jonge musici de veelkleurigheid van hun instrumenten horen. Verwacht warme klanken, dynamisch samenspel en een frisse blik op zowel oude als hedendaagse muziek, veelal door hen zelf gearrangeerd.

Jos Maters (1997) begon zijn orgellessen bij Theo Duijst. Vervolgens studeerde hij bij Willem van Twillert en Gerrit Christiaan de Gier. Van 2015 tot en met 2020 studeerde Jos orgel en klavecimbel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen: orgel bij Erwin Wiersinga en Theo Jellema, klavecimbel bij Johan Hofmann. In september 2020 is Jos gestart met de master ‘historische toetsinstrumenten' aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgt daar zijn orgelstudie bij Matthias Havinga en klavecimbel bij Menno van Delft. Masterclasses heeft Jos gevolgd bij gerenommeerde organisten als Wolfgang Zerer, Reitze Smits en Olivier Latry. Tweemaal viel hij in de prijzen, bij het Ambitus orgelconcours (2017) en het SGO orgelconcours (2019).  

Momenteel is Jos als assistent-organist verbonden aan de Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Daarnaast geeft hij regelmatig concerten, zowel solistisch als in ensemblevorm. In 2019 startte Jos samen met saxofoniste Marlon Valk ‘Duo Calyptura’, met wie hij zowel oude als meer moderne muziek uitvoert. Verder heeft hij een privé lespraktijk.  


Marlon Valk (1995) begon op 10-jarige leeftijd met saxofoon spelen en heeft het geen moment losgelaten. Wat begon als lessen bij de plaatselijke harmonie in Wierden is uitgelopen tot studeren aan conservatoria in Groningen, Stockholm en Zürich. Marlon heeft recentelijk haar bachelor klassiek saxofoon cum laude afgesloten bij Femke IJlstra in Groningen. In Stockholm heeft Marlon bij Christer Johnson mogen studeren, in Zürich bij Lars Mlekusch. Momenteel is ze bezig met haar master bij Lars Niederstrasser in Den Haag. Haar auditie hiervoor werd beoordeeld als uitmuntend, daarmee ontving ze een Excellence Scholarship van het Koninklijk Conservatorium. 

Marlon treedt op uiteenlopende locaties op in verschillende samenstellingen, waaronder met haar eigen Duo Calyptura (met organist Jos Maters) en haar rietkwintet Pistache. Afgelopen februari won ze met Pistache het Jong Talent Concours in Maassluis. Marlon geniet van intieme concerten en is als solist te boeken voor huiskamerconcerten. Daarnaast is ze hoofdvakdocent saxofoon aan Academia Musica in Enschede en geeft Marlon privéles aan jong en oud. 


Concerten in 2021 van Duo Calyptura

2021 | Duo Calyptura