Ensemble

De Theatermachine is het samenwerkingsverband tussen lichtontwerper Maarten Warmerdam en Floriaan Ganzevoort. Ontwerpen van de Theatermachine onderscheiden zich door de inhoudelijke basis waaruit ze ontstaan. Of het nu gaat om een theatervoorstelling, een museum of een opdracht in de openbare ruimte, de Theatermachine gaat uit van de analyse van de opdracht. De Theatermachine maakt hierin heldere keuzes om zo een helder en krachtig lichtbeeld te creëren.

De unieke samenwerking tussen de twee lichtontwerpers dwingt de Theatermachine hun werk steeds weer ter discussie te stellen. Zo is onze keuze in armaturen en middelen steeds in beweging. Als bedrijf zijn we actief op zoek naar nieuwe inspiratie en innovatie. De technische achtergrond van de ontwerpers maken onze verbeelding realistisch uitvoerbaar.

 

Floriaan Ganzevoort is lichtontwerper voor theater, muziek, dans en ruimtes. Hij studeerde af als Theaterwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp ‘Licht als dramaturgisch middel’. Vanaf 2000 maakt Floriaan voor diverse gezelschappen lichtontwerpen. Door zijn dramaturgische achtergrond is het licht dat hij ontwerpt altijd sterk verbonden met de inhoud van de voorstelling. Floriaan is gespecialiseerd in de opeenvolging van beelden en de timing daarvan.

Tijdens zijn studie begon hij bij modern dansgezelschap Emio Greco|PC als technisch coördinator. Voor dit gezelschap deed hij de technische productie en uitvoering van nationale en internationale tournees en maakte hij een aantal lichtontwerpen.

Als lichtontwerper werkte Floriaan onder meer voor De Nederlandse Opera en de Nationale Reisopera, Springdance Festival, De Toneelmakerij, Anouk van Dijk, Nederlands Blazers Ensemble, Merlijn Twaalfhoven, Jan Taminau en het Asko|Schönberg Ensemble.

Floriaan won in 2011 samen met Rieks Swarte, Jacq. van Eeden en Carly Everaert de TIN Wijnberg Scenografieprijs voor de voorstelling ‘De Storm’ van De Toneelmakerij.

 

Maarten Warmerdam studeerde in 2006 af aan de theaterschool van Amsterdam. Hij is als lichtontwerper in theater actief in disciplines als opera, toneel, muziektheater, moderne muziek en locatietheater.

Maarten werkte onder andere voor Orkater, De Nationale Reisopera, het Concertgebouw, De Diamantfabriek, Het Kamer Opera Huis, Holland Opera, Holland festival, Toneelschuur producties, Festival aan de Werf en het Asko|Schönberg Ensemble. Maarten werkte samen met componisten als Karlheinz Stockhausen, Heiner Goebbels, Dean Abrahamson en Louis Andriessen. Hij ontwierp voor theater en opera in de regie’s van o.a. Oliver Mears, Martin Loyd Evans, Joke Hoolboom, Marcel Sijm, Wim Trompert, Sjaron Minaillo en Matthias Mooij.

Hiernaast is Maarten Warmerdam actief in de openbare ruimte. Via het Instituut lichtontwerpen ontwierp Maarten mee aan de Nacht van de Architectuur Apeldoorn 2010 en maakte het totaal lichtontwerp voor de Tolhuistuin in Amsterdam (i.s.m. Andrea Dröes). Voor mode ontwerper Jan Taminau maakte hij i.s.m. Floriaan Ganzevoort een totaal vormgeving voor de presentatie van zijn nieuwe werk.

www.theatermachine.nl