Ensemble

Das Neue Mannheimer Orchester (DNMO) werd eind 2016 in Den Haag opgericht door de Canadese klavecinist en fortepianist Anders Muskens met als doel de muziekgeest uit de periode van het oorspronkelijke Mannheim Court Orchestra te heroveren, inclusief laatbarok, galant, klassiek en vroegromantisch - vooral van componisten van de Mannheimschool. Als ensemble voor oude muziek speelt de DNMO op historische instrumenten met historische technieken. Het bestaat uit professionele specialisten in oude muziek, waarvan een aantal ook behoren tot het Orchestra of the Age of Enlightenment, het Orchestra of the 18th century, en de Academy of Ancient Music. Het orkest is een zeer internationale groep, speelt internationaal concerten en heeft talenten uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, Japan, Korea, Argentinië, Brazilië, Australië, Canada en de Verenigde Staten.

In november 2018 werd een deel van het ensemble bekroond met de prijs: "Hofkapelle Elbe-Elster für das Jahr 2019" bij de "Gebrüder Graun-prijs" 2018 in Bad Liebenwerda, Duitsland. Als "Hofkapelle Elbe-Elster" speelde het ensemble in 2019 en begin 2020 een reeks concerten in de regio Elbe-Elster in Duitsland. DNMO produceerde ook zijn eerste operaproductie - een reprise van Johann Christian Bachs opera seria, Carattaco, in februari 2020 en zal in de toekomst doorgaan met verdere grootschalige operaproducties.

DNMO zet zich in om de gevestigde grenzen en conventies van de klassieke muziekwereld uit te dagen met als doel de passie van 18e-eeuwse uitvoeringen nieuw leven in te blazen. DNMO heeft een aantal onderzoeksinitiatieven om 18e-eeuwse orkestuitvoeringsmethoden beter te begrijpen en te reconstrueren. Naast het presenteren van muziek van bekende meesters, streeft DNMO ernaar om muziek van minder bekende componisten te presenteren die evenzeer de uitvoering waard zijn. 

www.dnmo.nl
 
 

Concerten in 2020 van Das Neue Mannheimer Orchester