Ensemble

Contrasto Armonico werd in 2004 opgericht door celliste Marta Semkiw (cellist) en Marco Vitale (muzikaal leider) met ondersteuning van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. De eerste producties van het orkest waren de operas  Siroe, Re di Persia en Lotario van Händel. Deze werden uitgevoerd in Delft.

Contrasto Armonico laat zich leiden door historisch geïnspireerde uitvoeringspraktijken. Dit is een voortdurend onderzoek en wordt meer gezien als filosofie dan als vaststaande traditie.

Het orkest wordt gevormd door professionele musici van verschillende nationaliteiten die dezelfde ideeën en inzichten delen over de uitvoeringspraktijk. Zij gebruiken kopies van historische instrumenten, toonhoogten en transposities zoals die toen gebruikt werden om zo dicht mogelijk de uitvoering te benaderen zoals die destijds geklonken zou hebben kunnen.

Contrasto Armonico is bezig met de opnamen van de vocale werken van Händel in het Italiaans. De eerste twee cd’s bevatten de serenade Aci, Galata e Poliferno en het oratorium La Resurrezione. Ook de complete Italiaanse cantates (bijna honderd) worden op dit moment opgenomen, zowel met instrumentale begeleiding als ook die met alleen basso continuo. De eerste twee volumes kwamen uit in het Händeljaar 2009.

Contrasto Armonico speelde o.a. in het Concertgebouw in Amsterdam en ontving recensies in o.a. Gramophone.

www.contrastoarmonico.eu/

Concerts in 2011 of Contrasto Armonico