Musici

CLUB CLASSIQUE maakt klassieke kamermuziek toegankelijk, door het te presenteren op onverwachte locaties en het te combineren met andere kunstvormen. Een permanente zoektocht naar nieuwe wegen om bij het publiek een sterker gevoel van betrokkenheid te ontwikkelen. CLUB CLASSIQUE werd in 2012 opgericht onder haar voormalige naam: Stichting Muziek buiten de Concertzaal. De artistieke leiding van CLUB CLASSIQUE is vanaf het begin in handen van cellist Leonard Besseling en violiste Myrthe Helder. 

Het begon allemaal in Café de Klepel in Amsterdam, dat zich als stamkroeg van een groep musici perfect leende voor klassieke jamsessies. Nog altijd spelen de musici op iedere laatste zondag van de maand in het café, tegenwoordig in Café Sanders aan de Raadhuisstraat.

Deze zomer staat voor CLUB CLASSIQUE in het teken van Giacomo Puccini. Tijdens twintig voorstellingen door het hele land presenteert zij het project Roadtrip la Bohème Live, waarin zij livemuziek combineert met filmbeelden uit de gloednieuwe YouTube-serie Roadtrip la Bohème van filmmaker Gijs Besseling.

Vast onderdeel in het programma zijn de concerten In de Rode Hoed en Ostade A’dam. Hierin presenteert CLUB CLASSIQUE multidisciplinaire voorstellingen waarin muziek wordt gecombineerd met andere kunstvormen, bijvoorbeeld  met film, poëzie, beeldende kunst of dans. In cultureel centrum Meneer de Wit presenteert CLUB CLASSIQUE ‘Classical Karaoke’. In samenwerking met musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest worden amateurmusici in staat gesteld hun droom van het musiceren met professionele topmusici te verwezenlijken.

Het muzikale gedeelte wordt uitgevoerd door een kleine vaste groep professionele musici, incidenteel aangevuld met gasten van naam en faam, waaronder leden van Camerata RCO. Zo traden onder meer op violisten Christiaan Bor en Mathieu van Bellen, cellisten Gary Hoffman en Ella van Poucke, pianisten Jean-Claude Vanden Eynden, Lestari Scholtes en Frank van de Laar, Pianoduo Scholtes-Janssens, fagottist Bram van Sambeek en zangeressen Judith van Wanroij, Laetitia Gerards en Karin Strobos. De dwarsverbanden met andere kunstvormen leidden tot participatie van prominenten als dichter Ramsey Nasr, cabaretier Diederik van Vleuten, actrices Katja Schuurman en Lidewij Mahler, schrijvers Thomas Verbogt en Mirjam van Hengel. Als presentatoren waren onder meer Mike Boddé, Floris Kortie, Maartje Stokkers en Arie Boomsma te gast.
CLUB CLASSIQUE presenteert zich ook regelmatig op festivals en in de media. Zo zijn de musici vaak te horen op Radio 4 of te zien in Podium Witteman, Tijd voor MAX en Vrije Geluiden.

www.clubclassique.nl