Ensemble

Een uniek ensemble dat internationaal een begrip is geworden. “Acht top cellisten... Totale technische perfectie, intensiteit en kleurrijke interpretatie.”(The Strad, 2009). Cello8ctet Amsterdam staat voor nieuwe muziek en succesvolle kruisbestuivingen tussen verschillende muziekstijlen en kunstdisciplines.

Dankzij de stralende uitvoeringen van het ensemble, kan het Octet originele werken programmeren van de meest markante componisten van nu. Het Octet heeft meer dan 70 wereldpremières uitgevoerd, de meeste aan het Octet opgedragen, van o.a. Xenakis, Nobre, Halffter, Donatoni, De Pablo, Denisov, Gubaidulina, Pärt, Boulez, Loevendie, Riley, Kagel en Glass. Arvo Pärt zei na de première van zijn stuk voor het Octet: “Het Octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.”

Daarnaast speelt het Octet meer dan 100 prachtige Spaanse liederen (Turina, De Falla, Nin, Montsalvatge, Granados, Guridi, Albéniz) en Zuid- Amerikaanse liederen (Villa-Lobos, Ginastera, Guastavino, Piazzolla) die het publiek niet zelden met verbazing ontdekt.

Cello8ctet Amsterdam programmeert bijzonder veelzijdig: concerten met Teresa Berganza, Elena Gragera of Isabelle van Keulen, optredens met Cristina Branco en Bløf, dansproducties met Conny Janssen Danst en Caribische grooves met Izaline Calister.

Het Octet werd opgericht in 1989 onder de naam Conjunto Ibérico. Naast optredens in de belangrijke zalen van Europa, heeft Cello Octet Amsterdam concerten gegeven in de Verenigde Staten, Canada, Midden- en Zuid Amerika, Azië en het Midden-Oosten. De wereldberoemde cellist Yo-Yo Ma zei in een interview: “... dit ensemble is een schat; het is een geweldig voorbeeld voor de muziekwereld... Overal waar ik speel: Brazilië, Japan, USA, word ik over het Cello Octet aangesproken...”

 


www.cello8ctet.com/Cello8ctet-Amsterdam/nl-NL/home.aspx

Concerts in 2010 until 2013 of Cello8ctet Amsterdam

2012 | Silent Cinema