Ensemble

Het Butter Quartet bestaat uit vier muzikanten die een liefde delen voor het aangrijpende en verfrissende geluid van de historisch geïnformeerde uitvoering van strijkkwartetten. Sinds hun studietijd op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag genieten ze ervan onderzoek te doen naar de uitvoeringspraktijken in de laat 18e- en vroeg 19e-eeuw, en deze kennis toe te passen in krachtige en authentieke uitvoeringen. Ook bij nieuw gecomponeerde werken voor historische instrumenten trachten ze diezelfde ontdekkingsgeest naar te brengen voren. 
 
Het kwartet hecht veel waarde aan een sterke verbinding met hun publiek en organiseerde, met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds Podiumkunsten, vele grassroots optredens op zeer diverse locaties, elk met hun eigen publiek. Ze hebben op diverse internationale festivals opgetreden, waaronder het Utrecht Early Music Festival (2022), Mozartfest Würzburg (2021) en de Beethoven Academy in het Nationaal Forum voor Muziek in Polen (2020). Ze waren te horen op nationale klassieke radiozenders in Nederland (NPO4), het Verenigd Koninkrijk (BBC3), Frankrijk (France Musique) en Slovenië (RTV Slovenija). Later dit jaar zullen ze hun debuutalbum Scintilla uitbrengen.
 
Tijdens de York Early Music International Young Artists Competition in 2019 won het Butter Quartet een plek in het prestigieuze EEEMERGING+, een programma voor professionele ontwikkeling van jonge Europese ensembles. In de zomer van 2022 leidden ze samen met de cellist Ophélie Gaillard de EEEMERGING+ Academy, waarin ze met studenten uit heel Europa werkten aan orkestrale uitvoeringspraktijken van composities uit de klassieke periode.

www.butterquartet.com
 

Concerten in 2023 van Butter Quartet