Grachtenfestival Conservatorium Concours

Het Grachtenfestival biedt al sinds 1998 een podium aan jong muzikaal toptalent; het Grachtenfestival Conservatorium Concours is sinds 2003 dé kans voor de meest talentvolle studenten van Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek. Alle conservatoria uit het land laten zien wat zij in huis hebben en vaardigen jaarlijks de beste studenten af voor de landelijke voorronde.


Tubaïst Matthijs Leffers, winnaar van de Vakjuryprijs en Publieksprijswinnaar Duo IKT, bestaande uit saxofoniste Janina Lorenci en percussioniste Lola Mlacnik. Foto: Ronald Knapp.

Grachtenfestival Conservatorium Concours 2018

Matthijs Leffers, tubastudent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, heeft de finale van de 15e editie van het Grachtenfestival Conservatorium Concours gewonnen. De ontknoping vond op zondag 11 februari plaats in de NedPhO-Koepel. 
Juryvoorzitter David Faber, cellist bij het Dudok Quartet Amsterdam was erg te spreken over de winnaar: "Matthijs is iemand die met heel veel soevereiniteit op het podium staat. Met enorm veel liefde voor zijn instrument enthousiasmeert hij het publiek en zijn medemusici". Matthijs wint een concert tijdens het komende festival dat plaatsvindt van 10 tot en met 19 augustus en een lunchconcert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw 6 juni aanstaande. Daarnaast zal hij samen met de publieksprijswinnaar op tournee gaan langs Nederlandse concertzalen in het seizoen 18/19. 

Het aanwezige publiek verkoos Duo IKT als favoriet, de combinatie van saxofoon en slagwerk werkte zeer enthousiasmerend. Janina Lorenci (saxofoon) en Lola Mlacnik (percussie) slepen hiermee ook een concert in de wacht bij het Grachtenfestival in de zomer, naast een tournee met Vakjuryprijswinnaar Matthijs Leffers.

Bekijk hier alle informatie over de deelnemende conservatoria en de finalisten van 15 jaar Grachtenfestival Conservatorium Concours.

Voorgaande edities van het Grachtenfestival Conservatorium Concours werden gewonnen door: Kristina Vårlid, Prins Claus Conservatorium (2017), Raoul Steffani, Fontys Hogeschool voor de Kunsten (2016), Daahoud Salim, Conservatorium van Amsterdam (2015), Vincent van Amsterdam, Fontys Conservatorium Tilburg (2014), Nicolas van Poucke, Conservatorium van Amsterdam (2013), Davai Perkusion, Koninklijk Conservatorium Den Haag (2013), Lidy Blijdorp, Conservatorium van Amsterdam (2012), Blake Weston, Conservatorium van Amsterdam (2011), Anne Veinberg, Rotterdams Conservatorium (2009), Pia Greiner, Prins Claus Conservatorium Groningen (2008), Dimitar Dimitrov, Prins Claus Conservatorium Groningen (2007), Miriam Overlach, Conservatorium van Amsterdam (2006), Viktoriya Yermolyeva, Rotterdams Conservatorium (2005) Frederieke Saeijs, Koninklijk Conservatorium Den Haag (2004) en Niels Meliefste, Koninklijk Conservatorium Den Haag (2003).

Conservatoria

De Nederlandse conservatoria beslissen zelf jaarlijks welke kanidaten zij afvaardigen naar landelijke voorronde.

Nederland kent de volgende conservatoria:
ArTEZ Conservatorium,
Codarts Rotterdam,
Conservatorium van Amsterdam,
Conservatorium van Maastricht,
Fontys Conservatorium Tilburg,
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht,
Koninklijk Conservatorium Den Haag
Prins Claus Conservatorium Groningen.

Het reglement van het Grachtenfestival Conservatorium Concours is hier te downloaden. The English version can be found here.