Grachtenfestival Conservatorium Concours

Het Grachtenfestival biedt al sinds 1998 een podium aan jong muzikaal toptalent; het Grachtenfestival Conservatorium Concours is sinds 2003 dé kans voor de meest talentvolle studenten van Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek. Alle conservatoria uit het land laten zien wat zij in huis hebben en vaardigen jaarlijks de beste studenten af voor de landelijke voorronde.


Kristina Vårlid (midden) hoort dat ze de winnaar is van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Rechts op de foto de winnaar van de Publieksprijs, Jos Baggermans. Foto: Ronald Knapp.

Grachtenfestival Conservatorium Concours 2018

De 15e editie van het Grachtenfestival Conservatorium Concours staat weer in de steigers. Belangrijke data voor deze editie zijn:

Zondag 26 november 2017 vanaf 10:30 uur: Landelijke voorronde Grachtenfestival Conservatorium Concours, in de Sweelinckzaal van het Conservatorium van Amsterdam.

Zondag 11 februari 2018 vanaf 14:00 uur: Finale Grachtenfestival Conservatorium Consours, in de NedPhO-Koepel.

 

Landelijke voorronde Grachtenfestival Conservatorium Concours 2018

Op zondag 26 november 2017 vond de landelijke voorronde van het Grachtenfestival Conservatorium Concours plaats in het Conservatorium van Amsterdam. Zestien kandidaten streden om een finaleplek. Uiteindelijk gingen zes kandidaten door naar de finale. Vijf van hen werden gekozen door een Vakjury, bestaande uit  en de publieksjury koos de zesde finalist. 

 

Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017

De finale

Kristina Vårlid (gitaar, Prins Claus Conservatorium Groningen) is de winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017. In de Grote Zaal van de NedPhO-Koepel won zijn zondagmiddag 12 februari de Vakjuryprijs. Kristina wint een concert tijdens het komende Grachtenfestival (11 tot en met 20 augustus), een geldprijs van €5.000, te besteden aan een professione geluidsopname (beschikbaar gesteld door het Sena Muziekproductiefonds), een optreden tijdens het Lunchconcert van woensdag 28 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, een fotoshoot door Ronald Knapp en (samen met de winnaar van de Publieksprijs) een concerttournee langs zeven Nederlandse concertzalen. Jos Baggermans (saxofoon, ArtEZ Conservatorium) won met 36% van de stemmen de Publieksprijs. Hij wint, naast de concerttournee, ook een optreden tijdens het komende festival.

Bekijk hier alle informatie over de deelnemende conservatoria en de finalisten van 14 jaar Grachtenfestival Conservatorium Concours.

Voorgaande edities van het Grachtenfestival Conservatorium Concours werden gewonnen door: Raoul Steffani, Fontys Hogeschool voor de Kunsten (2016), Daahoud Salim, Conservatorium van Amsterdam (2015), Vincent van Amsterdam, Fontys Conservatorium Tilburg (2014), Nicolas van Poucke, Conservatorium van Amsterdam (2013), Davai Perkusion, Koninklijk Conservatorium Den Haag (2013), Lidy Blijdorp, Conservatorium van Amsterdam (2012), Blake Weston, Conservatorium van Amsterdam (2011), Anne Veinberg, Rotterdams Conservatorium (2009), Pia Greiner, Prins Claus Conservatorium Groningen (2008), Dimitar Dimitrov, Prins Claus Conservatorium Groningen (2007), Miriam Overlach, Conservatorium van Amsterdam (2006), Viktoriya Yermolyeva, Rotterdams Conservatorium (2005) Frederieke Saeijs, Koninklijk Conservatorium Den Haag (2004) en Niels Meliefste, Koninklijk Conservatorium Den Haag (2003).

Conservatoria

De Nederlandse conservatoria beslissen zelf jaarlijks welke kanidaten zij afvaardigen naar landelijke voorronde. Nederland kent de volgende conservatoria: ArTEZ Conservatorium, Codarts Rotterdam, Conservatorium van Amsterdam, Conservatorium van Maastricht, Fontys Conservatorium Tilburg, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Koninklijk Conservatorium Den Haag en Prins Claus Conservatorium Groningen.

Het reglement van het Grachtenfestival Conservatorium Concours is hier te downloaden. The English version can be found here.