Amsterdam Chamber Soloists: Star of the Sea

Grachtenfestival Amsterdam biedt sinds 1998 podium aan jonge musici. De komende editie van het festival biedt voor de eerste maal ook een podium aan jong componeertalent. Aan de hand van het festivalthema Expeditie is de avontuurlijke pianist en componist Thomas Beijer gevraagd een nieuw werk te schrijven.

 

Wij kennen Thomas Beijer als een van de meest talentvolle en veelzijdige musici van dit moment. Naast zijn fantastische pianospel hebben wij hem inmiddels ook als componist en arrangeur leren kennen. Omdat Thomas met musici als violiste Rosanne Philippens (genomineerde voor de GrachtenfestivalPrijs 2014) samenspeelt, is onder meer 'Motion Games' voor viool en piano onder onze aandacht gekomen. Thomas besloot een nieuw pianokwartet te schrijven, een originele en gedurfde keuze dat ons inziens een waardevolle aanvulling is op het huidige kamermuziekrepertoire.

 

De opdracht heeft geresulteerd in de compositie 'Star of the Sea' voor pianokwartet. De wereldpremière wordt uitgevoerd door zijn eigen ensemble The Amsterdam Chamber Soloists, waar hij als pianist deel van uitmaakt. Het geeft Grachtenfestival Amsterdam vertrouwen dat Thomas zijn kwartet baseert op de stemmen en personen die hij zo goed kent. Thomas omschrijft wat hem heeft geïnspireerd voor zijn compositie, waarbij Johannes Brahms en schrijver Ernest Hemingway van grote invloed zijn geweest:

 

“De zee is een metafoor voor het leven. Deze man zit op zee, in mijn hoofd niet op een groot galjoen, maar op een klein roeibootje, alleen. Ik geloof dat ieder mens zijn hele leven uiteindelijk alleen is, en blijft. Wat zijn de belangrijkste obstakels waarmee een mens in zijn leven te maken heeft? Volgens mij zijn dat het besef van zijn eenzaamheid en het besef van zijn onvermijdelijke dood. De middelen die een mens daarin houvast, of preciezer: troost bieden zijn volgens mij kunst en religie. Religie in de betekenis van het troostende geloven in iets groters dan alleen datgene wat we kunnen zien, dus niet per se in één of meerdere God(en)”.

Combineer het concert van The Amsterdam Chamber Soloists met een heerlijke maaltijd.

musici/ensembles

Amsterdam Chamber Soloists

Wanneer

dinsdag 18 augustus / 18:30

Waar

Festivalcentrum Het Compagnietheater
Kloveniersburgwal 50


Bekijk de locatie
   Route

Prijzen

Info

Highlight

Premiere

Programma: Beijer, Brahms

Duur: 1 uur

Rolstoel toegankelijk