VROUWENSTEMMEN

VROUWENSTEMMEN is een nieuwe opera en tentoonstelling naar aanleiding van 100 jaar vrouwenstemrecht. Meer dan een eeuw geleden gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren voor de invoering van het algemeen kiesrecht, dat in 1919 een feit werd. Vrouwen mochten kiezen en gekozen worden. En we leefden nog lang en gelukkig… Toch?

In VROUWENSTEMMEN koppelen we de politieke stem van de vrouw aan haar stem als muziekinstrument. Het stemrecht is meer dan alleen een vakje roodkleuren; het is het recht om gehoord te worden. In deze opera wordt de veelzijdigheid en kracht van de vrouwelijke stem bezongen en gezongen. Samen met een koor van verschillende vrouwen uit heel Amsterdam maken we de balans op na 100 jaar vrouwenstemrecht en werpen we een blik op de toekomst.

VROUWENSTEMMEN is geïnspireerd door 100 jaar vrouwenstemrecht, de Groote Demonstratie uit 1916, de Kleine Zeemeermin, Ke$ha, Alice in Wonderland, Maya Angelou, Søren Kierkegaard, Sneeuwwitje en haar boze stiefmoeder, Beyoncé, SGP-vrouwen, Viola Davis en Femke Halsema. 

In deze opera door OPERAFRONT (o.a. Lisenka Heijboer (regie), Meriç Artaç (compositie) en Frank Siera (tekst)) wordt de bezoeker geconfronteerd met de geschiedenis, het heden en de toekomst van de stem van de vrouw. Door beeldend kunstenaars Carmen Schabracq en Aviya Wyse wordt de opera in beeld tot leven gebracht. Hun werk blijft na de voorstellingen als tentoonstelling te bezoeken in het Compagnietheater tijdens het gehele festival! 

VROUWENSTEMMEN is een ode aan de vrouw, haar strijd voor gelijke rechten en wordt een ervaring waarbij het publiek zelf het oordeel mag vellen: leefden we nog lang en gelukkig, of moeten we in actie komen?

In de zaal zijn geen zitplaatsen voorzien. Het publiek kan zich gedurende de voorstelling vrij bewegen door de ruimte. Mits u slecht ter been bent of een zitplaats nodig hebt, kunt u dit melden bij één van de medewerkers van het theater. U krijgt dan een zitplaats toegewezen op het balkon.

De opera is Nederlandstalig. Er is geen Engelse boventiteling.

musici/ensembles

Lisenka Heijboer regie  /  Niels Nuijten dramaturgie  /  Meriç Artaç componist, piano  /  Frank Siera tekst  /  Sja’iesta Badloe muzikale leiding  /  Carmen Schabracq Beeldend kunstenaar, vormgever , kostuumontwerp  /  Aviya A. Wyse Beeldend kunstenaar, vormgever  /  Alexandra Flood sopraan  /  Brigitte van Hagen sopraan  /  Nienke Nasserian mezzosopraan  /  Marieke Reuten alt  /  Mara Tieles Cutié altviool  /  Melina Montes Moretti cello  /  Mayuko Takeda basklarinet

ook met deze artiest(en)