Over Orpheus

Violist Pieter van Loenen en danser Frederik Kaijser nemen u mee op een ontdekkingstocht, geïnspireerd door de hartverscheurende mythe van Orpheus en Eurydice. Orpheus blijft alleen achter in het rijk der levenden, wanneer zijn geliefde Eurydice sterft na een slangenbeet. Hij laat het daar niet bij en weet de schimmen van de onderwereld met zijn prachtige zang en lierspel te betoveren. Hij mag haar daarop meenemen, op voorwaarde dat hij niet omkijkt op weg naar het daglicht. Wanneer hij dat toch doet ziet hij nog net de schim van zijn geliefde onherroepelijk terugkeren naar het dodenrijk.

Pieter en Frederik verplaatsen zich in de figuur van Orpheus en beleven door zijn verhaal de vijf fasen van rouw. De vier delen van de Solosonate voor viool van Béla Bartók sluiten perfect aan bij de eerste rouwfasen: ontkenning, woede, onderhandeling en depressie. Met Bachs Chaconne wordt de laatste fase ingeluid: acceptatie. Het breken met de conventionele setting van het concert – het publiek zit in een cirkel om de performers heen – en de combinatie van dans en lichtinstallatie met de prachtige vioolsolo’s van Bartók en Bach, zorgen voor een unieke ervaring voor zowel de muziek- als de theaterliefhebber. 

 

Over Orpheus vindt plaats in het nieuwe CC Amstel, dat nog in aanbouw is, maar speciaal voor het Grachtenfestival alvast een dag de deuren opent! Deze voorstelling is tot stand gekomen tijdens de NJO Muziekzomer 2018. 

 

musici/ensembles

Pieter van Loenen viool  /  Frederik Kaijser danser  /  Lisenka Heijboer regie  /  Peter Leung choreografie  /  Hendrik Walther lichtontwerp  /  Niels Nuijten dramaturgie

WIJ TIPPEN OOK:

 
zo 12 aug / 20:30
Uniek  
Niet de klucht van de koe
 
Festivalcentrum Het Compagnietheater
zo 19 aug / 15:00
Uniek  
PRIKKEL
 
Rembrandtpark
wo 15 aug / 20:00
Uniek  
Lilith & Lulu
 
Café Belcampo