Opus Novum: The ZOO

'Improvisatie in de klassieke muziek, dat hoor je niet vaak. Violiste Merel Vercammen brengt daar verandering in met haar nieuwe album The Zoo, dat volledig uit geïmproviseerde muziek bestaat. 'Ik wil verrassing terugbrengen in het genre.” kopte de NOS in september 2019. Merel Vercammen nodigde acht musici uit om duo-improvisaties op te nemen, en het resultaat is een verzameling “instant compositions” die haar aan dieren deden denken. Twee van deze musici zijn accordeonist Wilco Oomkes en zangeres Bernadeta Astari. In dit concert spelen Bernadeta, Wilco en Merel een aantal vrije improvisaties volgens het concept van The Zoo.

The Zoo ontving lovende reacties in de pers:

"Zowel als project als in de uitwerking hoogst uitzonderlijk." - Mischa Spel, NRC ★★★★

"Hoed af voor klassiek violiste die buiten de gebaande paden durft te treden." - Erik Voermans, Het Parool

"Het interessante aan de verzameling is dat je telkens weer hoort hoe twee mensen een gesprek met elkaar aangaan en hoe dat telkens weer iets unieks oplevert" - Frits van der Waa, De Volkskrant★★★★

The ZOO is onderdeel van Opus Novum, een nieuwe serie waarin oud en nieuw werk van Nederlandse bodem centraal staat. De programmering bestaat uit vijf concerten van zowel klassieke als jazzmuziek. Met de serie Opus Novum geeft het Grachtenfestival niet alleen (nieuwe) Nederlandse muziek een centraal podium, maar geeft het musici en ensembles die zich willen verdiepen in dit muziekgenre een extra kans om een speciaal programma te presenteren.

musici/ensembles

Merel Vercammen viool  /  Bernadeta Astari sopraan  /  Wilco Oomkes accordeon
www.merelvercammen.com      

ook met deze artiest(en)

  • donderdag 13 aug 2020 19:30

    Opus Novum: The ZOO  / CC Amstel