Meesterlijk! Rob van de Laar, Mathieu van Bellen & Ralph van Raat

Een Expeditie door de muziek van twee invloedrijke componisten met uiteenlopende stijlen. Toch zijn er connecties te vinden tussen Johannes Brahms en Olivier Messiaen.

 

De rol die de natuur speelt in hun muziek bijvoorbeeld, bij Messiaen onder meer in zijn ‘Catalogue d’oiseaux’ waarmee hij vogelgeluiden tot uitdrukking brengt. Of 'Des canons aux étoiles', een twaalfdelig werk voor orkest, tevens gebaseerd op exotische vogels, maar ook landschappen en kleuren. Landschappen komen ook voorbij in de muziek van Brahms en opvallend vaak als hij de hoorn inzet, u bevindt zich gelijk in het bos, of kijkt uit over de velden.

 

Het monumentale ‘Hoorntrio in Es’ van Johannes Brahms vormt de basis voor de samenwerking van drie meesterlijke musici. Rob van de Laar behoort tot de meest talentvolle hoornisten van Nederland en is momenteel solohoornist van het Gelders Orkest. Naast deelname aan verschillende kamermuziekformaties, remplaceert Rob onder meer bij het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Violist Mathieu van Bellen is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2015. De in in Londen woonachtige musicus volgde masterclasses bij grootmeesters als Ida Haendel, Shlomo Mintz en Pinchas Zukerman. Pianist en musicoloog Ralph van Raat is inmiddels een doorgewinterde meester en "hartstochtelijk pleitbezorger van 20e-eeuwse muziek". Hij is een veelgevraagd solist en componisten als Gavin Bryars, David Lang en Tan Dun dragen nieuw werk aan hem op. 

 

In de serie Meesterlijk! koppelt Grachtenfestival Amsterdam jonge meesters aan oude(re), doorgewinterde meesters uit het vak. 

 

In samenwerking met Artifex organiseert Grachtenfestival Amsterdam voorafgaand aan de concertserie Meesterlijk! een rondleiding met gids door het KIT. Kijk hier voor dit speciale combinatiearrangement.

Beschikbaarheid van rolstoelplekken is beperkt. Plekken moeten minimaal 24 uur van te voren gereserveerd worden via de kassa: kassa@grachtenfestival.nl

 

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ambassadeurs van het Grachtenfestival.

musici/ensembles

Rob van de Laar hoorn  /  Mathieu van Bellen viool  /  Ralph van Raat piano