Het geheim van Boccherini

Cellist Anner Bijlsma ging in 2008 op zoek naar het geheim van de Italiaanse componist Luigi Boccherini (1743 - 1805), een pionier van de kamermuziek die strijkkwartetten, -kwintetten en -trio's componeerde en een grote bijdrage leverde aan het cellorepertoire. De zoektocht van Bijlsma werd op beeld vastgelegd door zijn dochter en regisseuse Carine Bijlsma. Ook violiste Rosanne Philippens maakt onderdeel uit van deze veelgeprezen documentaire die tevens een inspiratiebron vormt voor het concert in de Buiksloterkerk.

 

Talentvolle, jonge musici die al meerdere edities deel uitmaken van Grachtenfestival Amsterdam trakteren het publiek op een prachtig kamermuziekprogramma. De Buiksloterkerk, een verborgen juweel in Amsterdam Noord, biedt podium aan dit bijzondere kamermuziekgezelschap bestaande uit Rosanne Philippens en Niek Baar, viool; Anna Magdalena den Herder, altviool; Sietse-Jan Weijenberg en Jan-Bastiaan Neven, cello.

 

Naast Boccherini speelt het ensemble het Tweede strijkkwartet op. 35 van Anton Arenski voor de ongebruikelijk bezetting bestaande uit viool, altviool en twee celli. Arenski, leerling van Nikolaj Rimski-Korsakov, was een van de grote beloften van de laat 19e eeuwse Russische muziek.

Kom vast in de stemming en luister hier naar Rosanne Philippens op de Grachtenfestivalspeellijst op 24classics.com
 

musici/ensembles

Rosanne Philippens viool  /  Niek Baar viool  /  Anna Magdalena den Herder altviool  /  Sietse-Jan Weijenberg cello  /  Neven cello