Grachtenfestival Lanceert: Niek Baar & het Intercontinental Ensemble

Violist Niek Baar en het Intercontinental Ensemble slaan de muzikale handen ineen tijdens dit bijzondere concert! Luister naar Schubert's meespelende Octet en een deel uit Schumann's romantische vioolconcert. 

Het vioolconcert is een van de laatste werken van Schumann voordat zijn capaciteiten overmeesterd werden door zijn mentale aandoeningen, die hem uiteindelijk verweesd in een asiel achterlieten. Voor velen van zijn vrienden en familie vertoonde dit werk al tekenen van een mentale strijd die hij enkel kon verliezen en wouden zij dit werk zo ver mogelijk in de vergeetput duwen. Door het werk te arrangeren voor kamermuziekensemble wint het stuk aan intimiteit zonder aan kleur of zeggingskracht in te boeten. Solist en ensemble versmelten nu tot een eenheid om de muziek naar voren te brengen.
 
Na enkele jaren door een creatieve woestijn gewandeld te hebben, had Franz Schubert in 1824 een doorbraak. In een jaar tijd schreef hij onder andere het Rosamunde-kwartet, “Der Tod und das Mädchen”-kwartet - en het Octet, voor strijkers en blazers. Duidelijk geïnspireerd op het septet van Beethoven voegt Schubert vol zelfvertrouwen zijn eigen ideeën toe. Waar hij vroeger het gevoel had, niet uit de schaduw van Beethoven te kunnen treden, begint hij hem nu te overstijgen. Hij voegt een tweede viool toe aan het geheel en schudt een voor een onvergetelijke melodieën uit zijn mouw, voordat hij uiteindelijk het stuk laat culmineren in een spectaculair en optimistisch finale, met een volheid die doet geloven dat men naar een symfonisch orkest luistert.

musici/ensembles

Niek Baar viool  /  Intercontinental Ensemble
www.intercontinentalensemble.com