Grachtenfestival Lanceert: Nederlands Kamermuziek Ensemble

Het Nederlands Kamermuziek Ensemble brengt op een bijzondere plek, namelijk het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), een programma over de vrouw. In iedere compositie, die gespeeld wordt door dit geheel vrouwelijke ensemble, speelt de vrouw de hoofdrol. De rol die de vrouw speelt wisselt; het gaat over de vrouw die zingt of over wie gezongen wordt, een sonate in mineur voor de overleden moeder, de vrouw als componiste en de vrouw als muze. Luister naar meesterwerken van onder meer Purcell, Mozart, Clara & Robert Schumann, en Henriëtte Bosmans.

Het IISG beheert talloze archieven van vrouwen die het verschil maakten. Anarchiste Emma Goldman bijvoorbeeld kwam haar archief zelf afleveren in 1938. We hebben brieven en ansichtkaarten van Rosa Luxemburg in de collectie maar ook een grote collectie posters van muziektempel Paradiso.   

Over de locatie: het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Het IISG is opgericht in 1935 en is een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut beheerd de archieven van de meest uiteenlopende, veelal emancipatoire organisaties en personen. Van vakbonden tot vrijheidsstrijders, van de Bond voor Vegetariërs tot de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond.

Het IISG maakt bovendien deel uit van de KNAW, een groep wetenschappers doet onderzoek over uiteenlopende onderwerpen binnen het thema Global Labour History. Onderzoek naar ontwikkelingen zoals flexibilisering en robotisering. Maar ook historische onderwerpen als slavernij en dwangarbeid.

Meld je aan voor de rondleiding!
Nieuwsgierig geworden naar het Instituut? Je kan van achter de computer al veel bekijken op de website, want veel is gedigitaliseerd. Maar als je unieke documenten met je eigen ogen wil zien, dan kan je je aanmelden voor een rondleiding achter de schermen. Een collectiespecialist van het IISG leidt je rond en vertelt je van alles over de rijke geschiedenis van dit instituut. Je komt in magazijnen die normaal gesloten zijn voor het publiek: wat te denken van brieven van beroemde suffragettes als Sylvia Pankhurst, foto’s van de bekende Nederlandse fotografe Maja Pejic, of de enige overgebleven pagina uit het manuscript van Das Kapital van Karl Marx, dat waarschijnlijk het meest invloedrijkste pamflet uit de geschiedenis is. 

Aanmelden kan via info@grachtenfestival.nl o.v.v. rondleiding IISG - LET OP, er kunnen maar 12 mensen mee met de rondleiding, dus wees er snel bij!