Grachtenfestival college: Het Mozart effect

Wat zijn de mooiste en indrukwekkendste opera's van de afgelopen eeuwen? Waarom zitten sommige klassieke werken in het collectieve geheugen en wat heeft film daarmee te maken? Hoe verander je Chopin van klassiek in jazz? Wat is het Mozart effect en wat heeft u daar eigenlijk aan? Verschillende musici vertellen hierover tijdens de Grachtenfestival colleges, waarbij ze hun verhaal illustreren met beeld- en geluidsfragmenten uit het archief van de klassiekemuziekzender brava en Djazz.tv.

Gastheer bij de colleges is Floris Kortie.

Vandaag ontvangt Floris Kortie violiste (en Master of Science) Merel Vercammen. Samen met harpiste Miriam Overlach onderzoeken zij of het luisteren naar muziek de cognitieve vaardigheden verbetert. In 1993 verscheen een onderzoek waarin werd gesteld dat het luisteren naar muziek van Mozart prestatiebevorderend werkt, het zogenaamde Mozart effect. Op het onderzoek is veel kritiek gekomen en ondertussen is duidelijk dat het niet zozeer opgewekte muziek is die de cognitieve vaardigheden verbeterd, maar juist luisteren naar muziek die aansluit bij de gemoedstoestand van de luisteraar.

 

Merel Vercammen gaat vandaag onderzoeken in hoeverre deze bewering klopt en gebruikt daarbij het aanwezige publiek als proefkonijn. Na een korte uitleg over de invloed van muziek op het brein zal met behulp van een app worden gekeken of luisteren naar muziek de mens inderdaad slimmer maakt.

Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst

musici/ensembles

Merel Vercammen viool  /  Miriam Overlach harp  /  Floris Kortie presentator

ook met deze artiest(en)

  • donderdag 13 aug 2020 17:00

    Opus Novum: The ZOO  / CC Amstel

  • donderdag 13 aug 2020 19:30

    Opus Novum: The ZOO  / CC Amstel