Media

$titel

Rosanne van Sandwijk, Artist in Residence tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015. Foto: Jeroen van Zijp

 

'Expeditie' is het thema van de 18e editie van Grachtenfestival Amsterdam dat dit jaar plaatsvindt van 14 t/m 23 augustus. Gedurende tien dagen is de hoofdstad het grootste concertpodium ter wereld met meer dan 250 concerten op 90 locaties verspreid over Groot-Amsterdam. Met een gevarieerd programma voor jong en oud presenteert het festival klassieke muziek en jazz in al hun facetten, door een keur aan jonge topmusici uit binnen- en buitenland.

 

De Stelling van Amsterdam
Expeditie is in brede zin vertegenwoordigd in het programma. Zo is er dit jaar een serie concerten op locaties van de Stelling van Amsterdam. Op Fort Diemerdam voert het Dudok Kwartet de bezoekers van klassiek, via hoogromantiek naar jazz. De saxofonisten van het Keuris Quartet lieten zich voor hun optredens op Vuurtoreneiland inspireren door 'Oorlog en Vrede' van Tolstoj. Het Hembrugterrein, waar ooit het Departement van Oorlog wapens en munitie liet fabriceren, doet deze editie dienst als plek waar slagwerkers Niek KleinJan, Dominique Vleeshouwers en studenten van de Percussion Friends Academy de laatste dag van het festival spectaculair stukslaan.

 

Sail 2015
Sail is natuurlijk niet compleet zonder concerten van Grachtenfestival Amsterdam en het thema 'Expeditie' sluit daar naadloos op aan. Op donderdag 20 en vrijdag 21 augustus zijn verschillende tallships het decor voor unieke concerten - want dit kan slechts één keer in de vijf jaar. Op de laatste zondag staat het JeugdOrkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel op de Kop van Java, waar het onder meer de 'Piet Hein Rhapsodie' van Peter van Anrooy ten gehore brengt, met verschillende tallships op de achtergrond.

 

Rosanne in Residence
Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk won vorig jaar de GrachtenfestivalPrijs en is daarmee Artist in Residence van Grachtenfestival Amsterdam 2015. Met vijf concerten toont zij niet alleen haar veelzijdigheid, maar laat opnieuw zien en horen waarom zij terecht deze felbegeerde prijs won. Zij vertolkt onder meer Schuberts 'Winterreise' in het Geelvinck Hinlopen Huis en zingt samen met muziekgezelschap Ludwig in de Zuiderkerk.

 

Muziektheater
De opera 'Be With Me Now', in samenwerking met De Nationale Opera talent, neemt het publiek mee op reis door Europa langs mythische muzikale hoofdsteden die allen 500 jaar operageschiedenis vertegenwoordigen. De jonge componist Luke Deane schreef de opera '3 Cars', een Shakespeareaans liefdesdrama, waarbij de hoofdrollen worden gespeeld door radiografisch bestuurbare auto's. De Nederlandse Reisopera brengt de opera 'The Telephone' van Menotti met een hoofdrol voor de Nederlandse sopraan Maartje Rammeloo, genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2015, in een regie van de Noorse Mia Ringblom Hjertner.

 

GrachtenfestivalLab
Als het podium voor jong talent geeft het festival dit jaar veel ruimte aan experiment. Tijdens GrachtenfestivalLab krijgen jonge musici de mogelijkheid hun ideeën uit te voeren. Zo zijn er concerten van de ensembles Coal Harbour en Molino, die afgelopen februari een pitch wonnen tijdens Grachtenfestival Amsterdam: De OpMaat. Verder zijn er verschillende masterclasses in samenwerking met de 'Summer School for Singers' en het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours.

 

Programma en kaartverkoop
Het complete programma bestaat uit ruim 250 concerten op meer dan 90 locaties en wordt op donderdag 18 juni bekendgemaakt via www.grachtenfestival.nl, de Grachtenfestivalkrant en de Grachtenfestival-app. Deze dag start tevens de kaartverkoop.

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer