Media

$titel

Foto: Jeroen van Zijp

 

Op 7 maart 2015 vindt de eerste Grachtenfestival Amsterdam: de OpMaat plaats, een dag speciaal voor jonge musici in Nederland. Tijdens deze dag biedt Grachtenfestival Amsterdam klassieke musici de mogelijkheid hun ideeën te presenteren aan de programmeurs van het festival, zijn er verschillende workshops, meet ups en vindt de aftrap plaats van enkele projecten die te zien en te horen zijn tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015. De OpMaat vindt plaats in Het Sieraad in Amsterdam en is ook toegankelijk voor publiek, dat daarmee een unieke kijkje in de keuken van het festival krijgt.

 

Openbare pitches en Theaterroute
Tijdens twee openbare pitches kunnen musici hun ideeën presenteren aan de programmeurs van Grachtenfestival Amsterdam. Musici kunnen zich voor deze pitches aanmelden via www.grachtenfestival.nl/opmaat. Na een voorselectie worden twee keer zes musici uitgenodigd hun programmavoorstel te pitchen: een voor het thema van 2015 en een voor een van de locaties voor het komende festival. Deze pitches op 7 maart zijn toegankelijk voor publiek. Ook vindt die dag de aftrap plaats van de derde Theaterroute, een co-productie van Grachtenfestival Amsterdam en Over het IJ Festival. De theaterroute bestaat uit vier voorstellingen van maximaal 20 minuten, gemaakt door jonge musici en theatermakers en is te zien tijdens beide festivals.

 

GFLab
Komende zomer presenteert Grachtenfestival Amsterdam het GrachtenfestivalLab (GFLab), een uitgelezen kans voor jong talent om ervaring op te doen en zich verder te scholen. Voor ambitieuze zangers wordt in 2015 voor de tweede keer de Summer School for Singers georganiseerd. Lessen worden afgewisseld met korte optredens op onverwachte plekken in Amsterdam en enkele optredens tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015. David Prins (internationaal regisseur, librettist en spelcoach zingend spelen) vertelt zaterdag 7 maart alles over de Summer School for Singers, samen met enkele zangers die afgelopen jaar de zomerschool bezochten. Quinten Peelen, directeur van de International Franz Liszt Piano Competition, vertelt vandaag over de plannen voor de International Junior Piano Academy. Hij neemt Mengji Han mee. Hij werd derde tijdens het laatste concours. De International Junior Piano Academy vindt plaats tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015. De deelnemers geven tijdens het festival enkele concerten. Ook vindt de aftrap plaats van Red de Fagot, een mooi initiatief van het Holland Festival. Samen met een aantal partners uit de muziekwereld worden krachten gebundeld om de fagot te redden, het instrument behoort helaas tot de bedreigde soorten onder de muziekinstrumenten. Grachtenfestival Amsterdam organiseert samen met Gaudeamus Muziekweek een zogenaamde Call for works, waarin jonge componisten worden uitgedaagd een solowerk voor fagot te schrijven.

 

NMF-Luisterconcours
De NMF-Luistertest is een actief luisterspel over de instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Tijdens het luisterspel worden vijf violen aan het publiek gepresenteerd door collectiebeheerder Frits Schutte. Hij vertelt bij elk instrument waar het vandaan komt, wie de bouwer is, hoe het klinkt en hoe de ene viool zich onderscheid van de anderl. Na deze introductie bespeelt violiste Maria Milstein (van achter een scherm) de vijf violen, waarbij het publiek moet raden welk instrument zij bespeelt. Na het raden geeft Maria Milstein een concert, samen met pianiste Hanna Shybayeva, met wie zij onlangs een cd opnam.

 

Meet ups
Op 7 maart staat ook een groot aantal meetups op het programma, in de vorm van workshops of presentaties door professionals uit het veld. Daarbij kunnen de jonge musici zich laten bijspijkeren over zaken die van belang zijn voor het opbouwen van een professionele carrière. Over PR, geldzaken, omgaan met en goed presenteren aan de media, sponsoring. Tijdens een informatiemarkt kunnen bezoekers informatie halen bij onder meer BUMA Cultuur, SENA/SENA Muziekproductiefonds, Sony Music, Verloningsbureau Eindhoven, Green Room Creatives en 24classics.com.

 

Daarnaast kunnen bezoekers de gehele dag concerten van Grachtenfestival Amsterdam 2014 herbeleven. Met een speciale bril kan een aantal concerten opnieuw worden beleefd, zoals de Feestelijke Opening, de Classical Music Rave en Foodlifecrisis.

 

Bekijk hier het volledige programma.

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer