Media

$titel

Ondanks veel regen wisten bezoekers Grachtenfestival Amsterdam goed te vinden



Grachtenfestival Amsterdam trok dit jaar 53.000* bezoekers uit binnen- en buitenland (2013: 63.000*). De gratis buitenconcerten, normaal gesproken de grootste publiekstrekkers van het festival, werden minder bezocht. Het natte, koude, herfstachtige weer had duidelijk invloed op de bezoekersaantallen van deze programma's. De concerten waar het publiek kaarten voor moest kopen, raakten bijna allemaal uitverkocht.



Het slotconcert van Grachtenfestival Amsterdam 2014: Ballroom in the Park in het Oosterpark. Foto: Jeroen van Zijp.


Met de opera's 'Così fan tutte' en 'Candide' en de series 'Meesterlijk!' en 'Concert in de schuilkerk' toonde Grachtenfestival Amsterdam opnieuw waar zijn kracht ligt: het programmeren van hoogwaardige klassieke concerten met jong toptalent. Beide muziektheaterproducties kregen lovende kritieken van de Nederlandse pers. Het publiek kwam in grote getale. 'Così fan tutte', opgevoerd in de Stadsschouwburg Amsterdam, verkocht vier avonden uit. Voor 'Candide' in Hilton Amsterdam was de belangstelling zo groot, dat beide avonden mensen teleurgesteld moesten worden. Zij konden niet meer naar binnen.


Ook de vier concerten in de serie 'Meesterlijk!', in de Wintertuin van NH Grand Hotel Krasnapolsky, trokken volle zalen. Verder raakte het publiek ontroerd en werd gegrepen door de muzikale vertellingen over vrijheid en gevangenschap tijdens de vier concerten in de serie 'Concert in de schuilkerk'. Zo vertelde acteur Bram van der Vlugt in de Singelkerk, muzikaal ondersteund door zoon en dochter, over zijn oorlogsherinneringen. In de schuilkerk De Hoop in Diemen werd Messiaens 'Quatuor pour la fin du temps' opgevoerd voor een tot tranen toe geroerd publiek. 


"Opnieuw bewijst Grachtenfestival Amsterdam het podium te zijn waar jong toptalent zich kan presenteren aan een breed publiek. Het weer was misschien verschrikkelijk, de concerten waren prachtig. Veel concerten waren uitverkocht, en daarmee zien we een bevestiging van ons publiek dat ook zij onze programmering zeer hoog waarderen", aldus Mirjam Barendregt, directeur van Grachtenfestival Amsterdam.


Het festival bood als vanouds vele winnaars van (inter)nationale prijzen een podium. Zo gaf de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2013, harpist Remy van Kesteren, drie concerten als Artist-in-Residence. Accordeonist Vincent van Amsterdam, winnaar van de Vakjuryprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours gaf twee uitverkochte concerten in metrostation Vijzelgracht van de toekomstige Noord/Zuidlijn. En traditiegetrouw werden alle concerten in de serie Huis-, Tuin- en Dakterrasconcerten gegeven door prijswinnaars van (inter)nationale concoursen. Ook deze concerten verkochten helemaal uit.


Het thema 'Ondersteboven' kwam tot uiting in de locaties en concerten zelf. Remy van Kesteren speelde maandag 'harprock' met zijn band Atlas in People's Place. De saxofonisten van het Keuris Quartet zetten de nog gesloten fietstunnel van station Amsterdam Centraal op z'n kop als musicerende bouwvakkers. En bij het slotprogramma 'Ballroom in the Park' gingen de voetjes van de vloer en werd het festival zonnig afgesloten.


De organisatie kijkt uit naar de 18e editie van Grachtenfestival Amsterdam, die plaatsvindt van 14 tot en met 23 augustus 2015. Rosanne van Sandwijk won afgelopen woensdag de GrachtenfestivalPrijs 2014 en is hiermee Artist-in-Residence tijdens de volgende editie. 

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer